Радослав Рибарски: Имаме действащ договор до декември с „Газпром Експорт“
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2022 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радослав Рибарски: Имаме действащ договор до декември с „Газпром Експорт“

/КРОСС/  Имаме действащ договор до декември с „Газпром Експорт", прекъснати са доставките. Ако има разговори, ще се види какви са възможностите за подновяване. Това каза Радослав Рибарски - председател на Комисията по енергетика в НС, в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той заяви, че европейските държави спазват изискванията според двустранните договори за разплащане с руската компания в долари или евро.

Политиката на „Булгаргаз" е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките. Така Рибарски коментира изказването на президента Румен Радев, че „политиката на „Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика".

Индикативните цени на природния газ през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното, каза председателят на Енергийната комисия. „По-евтиният газ реално ще бъде подаден в системата юни, юли ще бъде подаден азерски газ, така че чисто времево зависим от подаване на по-евтините количества.

Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата - доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.

А кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира, че това ще се случи до година и половина - две. „Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина - две. Предстоят разговори и с „Лукойл", да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок", заяви той.

Той изрази увереност, че ЕК ще уважи исканията на България за дерогация за руския петрол и че няма да се стигне до налагане на вето от наша страна върху налагане на ембарго върху вноса в ЕС.

Газохранилището в Чирен е запълнено на 20%, а нагнетяването на природен газ продължава, обяви той и допълни, че страната ни не го е запълнила предварително, защото е било решено, че няма необходимост от това и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон.