Петър Кънев: Подготвя се антиинфлационен пакет, 2 милиарда лева ще влязат в джобовете на хората
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2022 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Кънев: Подготвя се антиинфлационен пакет, 2 милиарда лева ще влязат в джобовете на хората Разработва се вариант пенсиите да се вдигат с 21% от 1 юли

/КРОСС/"В момента социалното министерство разработва вариант от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 21%. Идната седмица на лидерска среща на коалиционните партньори ще се обсъди преизчисляването на пенсиите." Това заяви народният представител от "БСП за България" Петър Кънев в предаването "Неделя 150" по БНР.

Той каза още, че на експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет, като на него са били възприети повечето предложения на БСП. На срещата се е взело решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%.

"За първите 50 л гориво ще се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта - дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата", коментира още Кънев.

По неговите думи твърдо е взето решение да се преразгледа облагането на печалбите на фирмите от сферата на енергетиката. Сред взетите решения са още увеличаване на акциза на цигарите, както е по европейските изисквания, и да се вдигне прагът на регистрация по ДДС, което ще стане от 1 януари следващата година.

Социалистът каза още, че не е възприето предложението за намаляване на ДДС на храните от потребителската кошница, но се обмисля намаляване на ДДС на стоки с фиксирани цени като лекарства и ток.

"Коментирахме за всяко дете да има допълнителни 50 лв. В момента се дебатира как да бъдат дадени - дали чрез ваучери чрез училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул родителите да работят. Ще се намери оптималното решение в близките седмици", посочи друга мярка Петър Кънев.

По думите на депутата от левицата 2 милиарда лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията.

"Трябва да се продължат преговорите с "Газпром", когато свърши войната. Ще търсим и други решения на проблема със суровините", категоричен е Кънев. "С природния газ ще се оправим. По-голям проблем за българската икономика е петролът", добави бургаският депутат. Според него позицията на правителството да търси дерогация, за да продължат доставките на руски петрол, е правилна.

"Твърд противник съм на това, което не е полезно за нас", коментира Кънев актуалната тема за скъсването с руските фосилни горива, добавяйки: "Ако за нас това е полезно, аз съм категорично "за". Но не ми е ясно как това е полезно за Чехия, Словакия, Унгария и България. Трябва да търсим нашия национален интерес."