"Булгартрансгаз" няма намерение да спира транзита на руски газ
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2022 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Булгартрансгаз" няма намерение да спира транзита на руски газ

/КРОСС/ Въпреки, че Русия е спряла доставките на природен газ за България, страната ни няма да спре транзита на руския газ за Сърбия, Гърция и РС Македония. Това заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор „Булгартрансгаз".

„Булгартрансгаз" е готова да напълни хранилището в Чирен до края на лятото и есента. От компанията също така обясниха, че вчера е направена поредна проба на трасето между България и Гърция и всички върви по план, така че интерконекторът да бъде завършен в срок, въпреки че самата „Булгартрансгаз" няма да бъде неин оператор.

„Към 15 май има 113 милиона куб.м. газ в хранилището в „Чирен", което представлява около 21% от техническия капацитет", каза Малинов пред БНТ. Той успокои, че за този период на годината това е един нормален обем. „В сравнение с миналата година имаме около 6% повече природен газ в хранилището". Малинов посочи, че е приключил добивният сезон, в момента сме в период на нагнетяване.

„На дневна база се нагнетяват около 1 милион куб.м. газ", каза той. В Чирен трябваше да се проведе заседание на Комисията по енергетика, но то не се състоя, защото повечето от народните представители не дойдоха. /БГНЕС