МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2022 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

/КРОСС/  242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. 

С първата програма ще се реализират 90 милиона лева в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. С 10 000 000 лв. по другата нова програма ще се осигурят осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници - както вече назначени, така и нови.

Програма "Иновации в действие" е допълнена. По нея ще се разработват методи и обучителни ресурси за т. нар. STEM - образование, свързано с наука, технологии, инженерство и математика. По друга програма ще се подкрепя целодневното обучение и експерименталната работа по природни науки в профилираните училища.

Ще продължи подпомагането на екипите за обхват за включване на децата и учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст в образователната система. Запазва се програмата за модернизиране на професионалното образование.

По програма "Отново заедно" ще бъдат осигурени над 22 000 000 лв. за туристически пътувания, за ученици от 1 до 11 клас, за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от Covid -19. По национална програма "Мотивирани учители и квалификация" учителите ще могат да повишат и допълват своите знания и умения, а специалисти от сфери извън образованието ще могат да придобият педагогическа квалификация.