Тайният апартамент в Айфеловата кула в Париж
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Май 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайният апартамент в Айфеловата кула в Париж

/КРОСС/ Гюстав Айфел дарява Париж с една от най-известните забележителности в света - Айфеловата кула. Но Айфел иска да запази част от триумфа за себе си: на върха на кулата инженерът проектира луксозен мини-апартамент, до който достъп имат само той и най-близките му – на 285 метра височина.

Инвентарът на малкия апартамент, състоящ се от две стаи, които се сливат една в друга, контрастира с модерното строителство: Айфел иска да е уютен вътре и обзавежда апартамента с фини дървени мебели, килим и дори пиано. Стените са покрити с ориенталски тапети, украсени със скъпи маслени картини.

Според френския писател Анри Жирар слуховете за частната резиденция на Айфел в Айфеловата кула скоро обикалят Франция. В книгата си La Tour Eiffel de Trois Cent M?tres Жирар разказва как в офиса на Айфел пристигат десетки писма, в които знаменитости и богати парижани му предлагат „малко състояние”, за да им бъде позволено да останат в апартамента за една нощ.

Но Айфел отхвърля всяка оферта. Той не иска жилището да се превърне в туристическа атракция, прекарва време предимно сам там, като само от време на време кани семейството си и избрани гости, като американския изобретател Томас Едисън.

От 2015 г., независимо дали на Айфел му харесва или не, туристите могат да влязат в помещенията, отдавна забравени поради тяхната изключителност: мини-апартаментът е реконструиран и обзаведен точно както е бил по времето на инженера.

За това свидетелстват и три специално изработени восъчни фигури: те показват самия Айфел в разговор с Томас Едисон, който му подарява изобретения от него грамофон. Зад него стои елегантно, но тихо на заден план дъщерята на Айфел - Клер.