Ливанците избират парламент
Секция: СВЯТ
15 Май 2022 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ливанците избират парламент

/КРОСС/ Ливанците гласуват днес за парламент в първия вот след финансовия крах на държавата, съобщава Ройтерс. Парламентарните избори са първите от 2018 година насам и се смятат за тест дали тежко въоръжената и подкрепяна от Иран групировка Хизбула ще запази мнозинството си. Вотът е и първото изпитание за опозиционните движения, породени от безпрецедентното въстание срещу властта през 2019 г., което за кратко породи надежди за смяна на режима в Ливан. За Мариан Водолян от опозицията мощният взрив от август 2020 г., който обезобрази Бейрут и уби над 200 души, прави гласуването още по-свято задължение.

3,9 милиона ливанци имат право да дадат гласа си, но голяма част вероятно няма го направят, тъй като са обезверени от тежката икономическа ситуация в страната. Ливанската лира е загубила 95% от стойността си, спестяванията на хората са блокирани в банките, с минималната заплата не може да се купи дори резервоар бензин, а електрическата мрежа работи само два часа на ден.

Въпреки това наблюдателите предупреждават да не се очакват сеизмични промени, тъй като всички лостове на властта са твърдо в ръцете на традиционните сектантски партии, а избирателната система е създадена в тяхна полза.