Кирил Петков: Танкерите от САЩ са продадени директно на "Булгаргаз" без никакви посредници
Секция: ПОЛИТИКА
16 Май 2022 06:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Петков: Танкерите от САЩ са продадени директно на "Булгаргаз" без никакви посредници

/КРОСС/ "Двата танкера с втечнен газ от САЩ ще дойдат на 8 и 23 юни. Цената ще бъде под тази на "Газпром". Танкерите са продадени директно на "Булгаргаз" без никакви посредници и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ. Единствената причина поради която не обявяваме коя е компанията е, че цената, която ни беше дадена, е много под пазарната за Европейския съюз и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на по-високи цени на други партньори в Европа", заяви премиерът Кирил Петков, който коментира актуални теми.

По думите му българското правителство е показало, че се справя с кризите.

"Справихме се с кризата с Украйна, с газовата криза, влизаме в диалог с всички - с работодателите, с транспортните и строителните фирми", допълни Кирил Петков.

Той отбеляза, че очаква от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в сила.

"Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи", заяви Кирил Петков.

Според него световната криза вдига много цените на храните и на горивата.

"Мислим безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки. Още в утрешния ден ще се срещна с всички работодатели, имаме за тях дългосрочно решение във връзка с цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Ако цената на тока е до 225 лева - няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85 процента от това повишение се покрива от държавата", добави премиерът.

По думите му българската позиция относно РСМ е ясна.

"С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки, които засягат правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата", каза още Кирил Петков.