Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас
Секция: ИКОНОМИКА
16 Май 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас

/КРОСС/ Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас от началото на година. В същото време пазарът на коли на бензин и дизел в Европейския съюз се свива през последните месеци, отчитат производителите.

"Много малък ръст на фона на Норвегия. Там новите покупки над 50% са чисто електрически. В Холандия до 20%. В България ръстът е много голям, може би има удвояване, но той е от много малка база. Ако продажбите са били 500 преди 3-4 години, сега са 2000. Но имаме много по-добра пропорция от Германия на зарядни станции с електромобили. Имаме и нещо, което е малко противоречиво - имаме много по-голяма порция несубсидирани автомобили спрямо субсидирани", каза председателят на Асоциацията "Електрически превозни средства" Мартин Заимов в студиото на "България сутрин".

А в страната ни има под 0,5% електромобили спрямо Европа.

"Средното в Европа е 1%. Броят в България е напълно сравним със Сърбия, Румъния, Гърция. Тези частици, които са много вредни за човешкото здраве, са на височината на децата. И в Германия има изследвания, които показват съвсем ясно вредата от колите, дори от новите, които имат по-малки емисии", допълни Заимов по Bulgaria ON AIR.

Попитан колко ще ни струва един такъв електромобил, той отговори: "Купих си автомобил, който е един от най-добрите като инженеринг модели. Той е втора ръка, 10-годишен, беше малко над 4 000 евро. Това не е средна цена, това е възможност за нещо много добро",

А по думите му сервизите вече не са проблем.