Бури с градушки в някои райони на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2022 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бури с градушки в някои райони на България

/КРОСС/ В понеделник сутринта могат да се очакват мъгли в източната половина на страната. До обяд времето ще е тихо и спокойно. В часовете до вечерта над Централна и Източна България отново ще има условия за по-интензивна гръмотевична активност с локални бури с краткотраен, в определени моменти интензивен валеж. Запазва се и опасността за градушки. Дневни температури – между 26 и 31 градуса.

Във вторник на изток ще има предпоставки за понижена видимост сутринта. В хода на деня облачността ще се увеличава, но незначителни валежи са възможни само на места по планините. Температурите ще се повишат и следобед в равнинната част на страната термометрите ще докоснат 30 градуса, а в западната част на Дунавската равнина ще достигнат 31-32 градуса.

В средата на седмицата ще захладнее с нахлуване на студен въздух от север. Студеният фронт ще е причина за по-силен вятър и валежи, които ще обхванат поетапно почти цялата страна в сряда и предимно Югоизтока в четвъртък. Температурите ще паднат до нива от 20 до 25 градуса.

Краят на седмицата ще е топъл – с повече слънце в петък и събота и с повишена вероятност от следобедни валежи в неделя. Непосредствено преди 24 май се очертава нов студен фронт над страната с валежи и гръмотевици. Веднага след това – мощно затопляне с летни стойности на термометрите и повече слънце. Повишена вероятност от валежи ще има и около самия край на месец май.