Заводът на Рено в Москва ще произвежда москвичи
Секция: Автомобили
16 Май 2022 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заводът на Рено в Москва ще произвежда москвичи

/КРОСС/ Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи как ще се запази производството и работните места в московския завод на френския производител Renault, който спря дейността си в Русия след инвазията в Украйна.

"Чуждестранният собственик реши да закрие завода на Renault в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хилядите служители да останат без работа. Затова реших да включа завода в балансите на града и той да възобнови работата си, произвеждайки автомобили с историческата марка Москвич. Ще се опитаме да запазим по-голямата част от персонала, който да работи директно в завода и неговите подизпълнители", каза кметът.

Според Собянин ПАО "Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод "Москвич". Първо ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще се планира производството на електрически автомобили.

„Освен това, заедно с Камаз и руското министерство на промишлеността и търговията, работим по локализирането на производството на максимален брой автокомпоненти в Русия", добави кметът.

Собянин припомни, че преди почти 100 години заводът е произвеждал автомобили Ford, а от 1998 г. там се сглобяват Renault Logan, Renault Duster, Renault Sandero.

Руските активи на Renault се прехвърлят в държавна собственост. 100% от акциите на Renault Russia ще бъдат прехвърлени на правителството на Москва, а 67,69% от активите на АвтоВАЗ ще бъдат прехвърлени към Министерството на промишлеността и търговията. Останалите акции на втората компания ще бъдат задържани от Ростех.