Беларус се оплака, че санкциите блокират негов износ за 16-18 милиарда долара
Секция: СВЯТ
16 Май 2022 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Беларус се оплака, че санкциите блокират негов износ за 16-18 милиарда долара

/КРОСС/ Санкциите, наложени на Беларус, блокираха годишния й износ за западни страни на стойност 16-18 милиарда долара, каза късно снощи беларуският премиер Роман Головченко, цитиран от Беларуската телеграфна агенция (БелTA).

Минск и Москва бяха засегнати от санкции, наложени след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да започне инвазия в Украйна под формата на "специална военна операция", имаща за цела да "демилитаризира" и "денацифицира" съседната държава.

Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия, припомня Ройтерс.

"Заради санкциите е блокиран почти целият износ на Беларус за страните от Европейския съюз и Северна Америка", каза Головченко, според стенограма на интервю за базираната в Дубай телевизия "Ал Арабия", публикувано от беларуската държавна информационна агенция БелTA.

Президентът Александър Лукашенко настоя, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна, като заяви също, че Беларус е била несправедливо етикетирана като "съучастник на агресора".

Беларус също беше тежко санкциониран миналата година след принудителното приземяване на самолет на авиокомпанията "Райънеър" (Ryanair), летящ между Атина и Вилнюс, и последвалият арест след кацането на самолета на журналист дисидент и приятелката му, пътували на борда.