Дигитална платформа ще събира и обработва в реално време информация за украинските бежанци
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дигитална платформа ще събира и обработва в реално време информация за украинските бежанци

/КРОСС/ "Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва във видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

"Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете", обяснява Константинова.

Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с ВЗ след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази.

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас, пояснява вицепремиерът.

Чрез обръщението си тя поставя и отговаря на няколко въпроса:

Задължително ли е преместването в държавни бази?

Не, разбира се. Вие сте свободни хора и ВЗ ви дава право да пребивавате в нашата страна свободно, дава ви право да работите и да бъдете независими. Имате право да си намерите квартира или да живеете където прецените на собствени разноски.

Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната.

Защо не започнахме по-рано с анкетите?

Знаем, че всеки един от вас, ако може да избира, би се прибрал веднага в Украйна. Ето защо едно по-ранно анкетиране нямаше да ни даде правилна статистика, тъй като самите вие живеете ден за ден и ние напълно разбираме това.

Искаме да ви осигурим максимален уют, сигурност и грижа. Вярваме, че и вие го искате, и ако ни съдействате бързо и акуратно да получим вашите данни от анкетите, задачата ще бъде много по-лесна не само за планиране, но и за изпълнение.

Какво следва после?

След като получим данните от вас на тяхна база ще начертаем обща пътна карта, която ще споделим с вас. За най-достоверна и пълна информация следвайте само портала ukraine.gov.bg и потърсете информация на националната гореща линия – 02 / 905 – 5555.