Ето какви компенсации предлага кабинетът на бизнеса заради скъпите ток и газ
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2022 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето какви компенсации предлага кабинетът на бизнеса заради скъпите ток и газ

/КРОСС/ Министерски съвет публикува информация какви мерки за компенсации за месец май ще предложи правителството на Кирил Петков на днешната среща с представители на работодателските организации и синдикатите:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за май, е с 14.3% по-висока от тази за април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, се казва в прессъобщението на МС.