Песков: Влизането на Украйна в НАТО може да доведе до териториален спор между Руската федерация и Алианса
Секция: Русия
16 Май 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Влизането на Украйна в НАТО може да доведе до териториален спор между Руската федерация и Алианса

/КРОСС/ Потенциалното влизане на Украйна в НАТО може да доведе до териториален спор между Русия и държава, която е част от Алианса. Това каза пред журналисти в понеделник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

„Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, докато Украйна потенциално може да стане член на НАТО, а след това Русия ще има териториален спор с държава, която участва в Алианса“, допълни още Песков.

Русия е убедена, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да засили архитектурата на сигурността в Европа, каза прессекретарят на руския президент.

Според него Москва внимателно следи този въпрос.

"Има основание за много задълбочен анализ на възможните последици. Ние не мислим, или по-скоро не сме убедени, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО по някакъв начин ще засили и подобри архитектурата на сигурността на нашия континент", каза Песков.

Присъединяването на Украйна към НАТО може да доведе до териториален спор между Руската федерация и държава, която е в Алианса.

Москва внимателно записва изявленията на шведските власти, че няма да поставят чужди военни бази на своя територия.