Валентина Маджарова: Със закриването на Специализираната прокуратура ще се създаде правен хаос
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2022 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентина Маджарова: Със закриването на Специализираната прокуратура ще се създаде правен хаос

/КРОСС/ Това, което е притеснително, е обстоятелството, че ще се създаде един правен хаос при закриване на Специализираната прокуратура. Това каза на брифинг пред журналисти ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Изключително манипулативна и невярна е информацията, че прокуратурата е бухалка. Мониторингът на българската държава е свален едва, след като започна да работи специализираната прокуратура“, заяви Маджарова.

„Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, излезе с нарочен свой акт, който акт е в интерес както на българското общество, така и на цялото европейско семейство. На 28 април се проведе онлайн среща на Постоянната конференция на прокурорите, които членуваме в тази организация. Основните акценти са няколко: Първо, колегите, всичките единодушно подкрепят както работата на Специализираната прокуратура до момента, така и усилията, които са полагани от българската държава за постигане на резултати в тази насока. Вторият акцент в документа е, че всъщност абсолютно всички прокурори на държавите членки на тази Постоянна конференция са съобразили обстоятелството, че с този закон, с който всъщност е закрито специализираното правосъдие в България, нарушава основни принципи на ЕС и се намира в противоречие с разпоредби на Конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Оттам следва и третият извод – че това закриване на специализираните органи в Република България, освен че води до създаване на една несигурност за делата, би довело и до затрудняване на тяхната работа в този сегмент“, обясни Маджарова.