Министър Борислав Сандов разговаря с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2022 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Борислав Сандов разговаря с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“

/КРОСС/   Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разговаря днес с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“ ЕАД – Димитровград. Юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев представи протестно писмо с искане централата да бъде пусната в експлоатация колкото може по-скоро. Министър Борислав Сандов заяви, че решението за това не е негово, а на собственика, който трябва да изпълни предписанията за ремонт от РИОСВ – Хасково, за да приведе дейността на оператора в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

За съжаление представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е извършен основен ремонт“, каза министър Сандов на брифинг след срещата. Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата. 

„Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен беше министърът.

Дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград беше спряна принудително на 21 април със заповед на РИОСВ – Хасково  заради нарушения на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. На 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.