Слънчево и горещо време днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Май 2022 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слънчево и горещо време днес

/КРОСС/ В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще се образуват мъгли. След обяд от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който привечер в западната половина от Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София около 27°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат от 22° до 27°. Температурата на морската вода е 16°-17°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. След пладне над масивите от Западна България облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, по билата от северозапад, но привечер ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра около 12°.

През нощта от северозапад ще започне да нахлува по-хладен въздух. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. В сряда облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи, придружени от гръмотевици,главно в Централна Северна България явленията ще са по-интензивни, а в планините над около 1800 метра ще вали сняг.

В четвъртък по-значителна облачност и превалявания ще има в източните райони. В Западна и Централна България вероятността за валежи е малка, а облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но температурите ще се понижат чувствително, в четвъртък в повечето места минималните ще са между 4° и 9°, максималните - от 17° до 22°.

В петък все още превалявания са възможни в крайните югоизточни райони. Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, ще започне повишение на температурите.

В събота ще бъде предимно слънчево и затоплянето ще продължи.