Цените на хляба тръгват нагоре
Секция: ИКОНОМИКА
17 Май 2022 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на хляба тръгват нагоре

/КРОСС/ Цените на хляба тръгват нагоре. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, производителите споделят, че главоломно растящите разходи ги изправят пред невъзможността да спрат поскъпването.  Най-големият производител на хляб в Старозагорско, от вторник вдига цената на най-масовия хляб.

Около 15 процента е поскъпването на хляба от началото на седмицата. Основната причина е по-високата цена на брашната, маята и електроенергията. Към момента в търговската мрежа в района хлябът се продава за 1,70 лева. Нашата доставна цена е 1,50 лева. С 20 стотинки е по-висока цената в търговската мрежа, но ние нямаме контрол над търговците, заяви Гергина Димитрова, хлебопроизводител.

По думите й цената на насъщния не е вдигана от доста години. Тъй като уважаваме хляба и знаем, че той  е една от основните храни на българина, цената му не беше повишавана и се стараехме тя да е достъпна за всички. Миналата година дори работихме около 3 месеца на загуба – основно заради електроенергията, сподели тя.