Изследвания свързаха коронавируса с мистериозния хепатит при деца
Секция: Наука
17 Май 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследвания свързаха коронавируса с мистериозния хепатит при деца

/КРОСС/ Новият коронавирус може да е причина за мистериозния хепатит при деца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на две нови изследвания.

Поредица от събития, вероятно предизвикани от недиагностицирана инфекция с вируса SARS-CoV-2, може да води до мистериозни случаи на тежък хепатит при стотици малки деца по света, допускат учените.

Децата с ковид-19 са изложени на значително повишен риск от чернодробна дисфункция впоследствие, сочат резултати от изследване, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да е получило независима оценка.

Но повечето деца с остър хепатит, който е рядко срещано заболяване в тази възрастова група, не съобщават предходна инфекция с новия коронавирус. Вместо това при повечето от тях е регистрирана инфекция с аденовируса 41F, за който обаче няма данни да атакува черния дроб. Възможно е заболелите деца, повечето от които са прекалено малки, за да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, да са прекарали лека или безсимптомна инфекция, минала незабелязано, смята друг екип учени, публикували изследването си в "Лансет Гастроентеролъджи енд хепатолъджи".

Според тяхната теория, ако това е вярно, остатъчни частици от новия коронавирус в стомашно-чревния тракт на тези деца може да кара имунната система на децата да реагира прекалено бурно на аденовируса 41F с високи количества протеини на възпалението, които увреждат черния дроб.

Авторите на това изследване съветват децата с остър хепатит да бъдат изследвани за наличие на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали за чернодробно увреждане, защото шиповидният протеин на новия коронавирус е "суперантиген", който предизвиква свръхреакция на имунната система.