Започва историческата поредица „Константин Философ“ по БНТ 2
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Май 2022 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва историческата поредица „Константин Философ“ по БНТ 2

/КРОСС/ От 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2 започва 6-серийния исторически филм „Константин Философ“. В главните роли зрителите ще видят Руси Чанев, Марин Янев, Наум Шопов, Ицхак Финци, Велко Кънев, Рашко Младенов, Георги Черкелов, Невена Коканова, Любомир Кабакчиев и други. 

Епизодите на филма „Константин Философ“ са под заглавията: „Солунското чудо“, „Душата на езика“, „Изборът“, „При сарацините“, „В началото бе словото“ и „Повикът на кръвта“.

В центъра на сюжетната линия е образът на Константин Философ – мислител, дипломат и просветител от 9-ти век. В разцвета на ромейската цивилизация той улавя признаците на упадък и предвижда бъдещата роля на славянството. Още преди Ренесанса той стига до идеята за равенство между хората независимо от езика и националната принадлежност. Делото на Просветителя става неуправляемо за политиците. Азбуката, замислена като обединител на младия народ, става негова сила. Заедно с брат си Методий, Константин приел от папата в Рим висш монашески сан и името Кирил. Той създава славянската азбука и писменост, върху основа на която се развива славянската култура.

Режисьор на лентата е Георги Стоянов и е по сценарий на Никола Русев. Оператор е Христо Тотев, а музиката е композирана от Симеон Пиронков.

Гледайте 6-серийния исторически филм „Константин Философ“ на 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2