Предстоящи събития в страната на 18 май 2022 г.
Секция: Предстоящи събития
18 Май 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 18 май 2022 г.

/КРОСС/ ***

София.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

 

***

София.

От 16.00 часа в Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по връчване на дипломите на бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“.

В 17.00 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще открие изложбата „Яна Язова – родолюбката на XX век“.

 

***

София.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов заминава за Брюксел, където в периода 18-19 май ще проведе работни срещи с висши представители на Европейската комисия. Електронното управление, киберсигурността и електронната идентификация ще бъдат основни теми в разговорите с европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон; генералния директор на ГД „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ към ЕК Роберто Виола; заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова; заместник-председателя на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Андрус Ансип; генералния директор на Digital Europe Сесилия Бонфелд-Дал; директора на CERT-EU Саад Кади.

Срещите са по инициатива на министър Божанов, предвид увеличаващите се цифрови предизвикателства, актуалността и важността на киберсигурността както на национално, така и на европейско ниво и потенциалните ползи от постоянната й координация на най-високо ниво.

 

***

Благоевград.

От 9.00 до 12.00 часа в зала 215, Учебен корпус № 8 в ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще се проведат безплатни прегледи и диагностика на плоскостъпие при деца и юноши ще се проведат.

 

***

Варна.

От 16.00 часа в голямата конферентна зала на хотел "Палм Бийч" - Златни Пясъци, гр Варна ще се проведе пресконференция по повод премиерата на "Читотин" по пиесата на А. Багряна, изпълнена от украински деца.

 

***

Видин.

От 10.00 часа, в заседателната зала на Областен информационен център – Видин ще се проведе начална пресконференция по проект „Областен информационен център – Видин“, който Община Видин изпълнява по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

От 17:30 ч., в залата на Общински съвет – Видин ще бъде представен литературно-музикален спектакъл по книгата на Огнян Герджиков „Аз не бях политик“.

 

***

Видин.

От 10.30 до 11.00 часа в заседателната си зала на пл. „Бдинци“ 2, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе среща с медиите. Акцент в събитието ще бъде представянето на подробно обобщение на зададените въпроси и проявения интерес към източниците на подкрепа от ЕС на откритите приемни на ОИЦ-Видин в единадесетте общини на областта. Представителите на медиите ще могат да задават своите въпроси и по интересуващи ги теми, свързани с финансирането от Оперативните програми и други инструменти на ЕС.

 

***

Сопот.

От 17.30 часа в ритуална зала „Хаджи Гьока Павлов“ ще се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от Фонд „ФЛАГ“, с цел погасяване на финансова корекция – проект „Водопровод“.

 

***

Шумен.

От 14.00 часа в зала 203 ще се проведе заседание на ВК за изготвяне на предложения за съдебни заседатели.