КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София
Секция: ИКОНОМИКА
18 Май 2022 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София

/КРОСС/ КНСБ подкрепя справедливите искания на работещите в столичния градски транспорт и продължава да настоява държавата да го подкрепи финансово. Такава е практиката в много европейски държави, които прилагат регламент 1370 на ЕС, според който публичният транспорт е ангажимент и на местните власти, и на държавата. Това се казва в позиция на КНСБ до медиите.

Предложението на конфедерацията за държавно дофинансиране на обществения транспорт бе отправено многократно към правителството, след като състоянието му се влоши в резултат на ковид пандемията. Тя доведе до рязък спад в броя на пътуванията и респективно в приходите от превозни документи. Негативно отражение оказа и ръстът на цените на електричеството и природния газ.

КНСБ настоя в бюджет 2022 г. субсидията за градския транспорт в София да бъде увеличена със 178 млн. лв. След като искането ни не бе чуто, а работещите бяха изправени пред реалната заплаха да останат без възнаграждения, по наше настояване бяха проведени разговори и с премиера Кирил Петков.

С предстоящата актуализация на бюджет 2022 през месец юли КНСБ ще предложи отново държавно дофинансиране за обществения транспорт както в София, така и в страната.

Напомняме, че въпреки тежката финансова ситуация, кметът на София Йорданка Фандъкова изпълни и през тази година ангажимента на Столичната община в подписаното през 2019 г. споразумение с КНСБ и КТ „Подкрепа“ за ежегоден ръст от 10% на възнагражденията на работещите в градския транспорт.

КНСБ ще предложи сключване на ново 3-годишно споразумение със Столичната община, с което да се запази ангажиментът ѝ за увеличение на заплатите всяка година, като за 2023 г. то би следвало да бъде 15 на сто.

Приоритет за нас остават доходите на работещите, гарантирането на безопасни условия на труд, както и нормалното функциониране на обществения транспорт в София и страната.