Проливни валежи и съществено захлаждане
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2022 06:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проливни валежи и съществено захлаждане

/КРОСС/ В близките часове със силен вятър ще започне да прониква по-хладен въздух. През следващото денонощие в цялата страна ще бъде много ветровито. Ще има валежи и гръмотевици, с условия за локални значителни количества и градушки.

През деня на много места ще има валежи, временно интензивни и придружени от гръмотевици. След обяд валежите ще спират, най-късно в Южна България. Максималните температури в повечето райони ще бъдат с около 10° по-ниски, в сравнение с вчера, от 15° до 20°, на места в Южна България – до 26°.

Много ветровито и с валежи ще бъде и по Черноморието. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, първо по северното крайбрежие. Температурите и там ще се понижат и следобед ще са между 13° и 16°.

Лоши условия за туризъм в планините утре. Ще бъде ветровито, на много места ще има валежи и гръмотевични бури, а със застудяването по най-високите части отново ще превали и сняг.

Причина за рязката промяна във времето у нас е добре изразен студен атмосферен фронт, който преминава през Балканите. На картата се вижда разположението на валежната зона, свързана с него утре. Освен на Балканите, валежи ще има и на Британските острови, в Нидерландия, Дания. В по-голямата част от Европа, която остава под влиянието на обширен антициклон, ще бъде слънчево, а в страните от Западна Европа – и по-топло от обичайното за сезона.

И у нас, през следващите дни ще преобладава слънчево време, с вероятност за следобедни превалявания в неделя. Температурите ще се повишават и в събота отново ще надхвърлят 30°.