Вижте коя страна кои храни забранява да се изнасят
Секция: СВЯТ
18 Май 2022 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вижте коя страна кои храни забранява да се изнасят

/КРОСС/ Индия в събота стана поредната държава, която забрани износа на определен вид храни, в случая пшеница, на фона на горещата вълна в страната, спада на добива и ръста на цените.

Това е поредният удар по потребители и купувачи от целия свят, които разчитат на индийското производство, след като започнатата от Русия война срещу Украйна, сериозно сви износа на зърно, олио и подобни продукти.

При глобалния ръст на храните и несигурността на доставките все повече ключови страни ограничават или дори спират износа.

Ройтерс, цитирана от БТА, обобщава ограниченията, обявени през последните месеци.

Индия - май 2022 г. - пшеница

Индия забрани износа на пшеница в опита да укроти ръста на цените на местния пазар, а световните пазари реагираха с покачване. Ограничението дойде броени дни, след като Делхи обяви, че очаква износът за този година да бъде рекорден – повече от 10 милиона тона.

Индонезия - април 2022 г. - палмово масло

Индонезия, което е световен лидер в производството на палмово масло, наложи в края на април забрана за износа на няколко продукта, базирани върху него, за да гарантира местните запаси и да намали покачващите се цени. Мярката доведе до скок в цените на растителните масла по целия свят.

Украйна - февруари/март 2022 г. - зърно

Украйна затвори пристанищата си малко след началото на руската инвазия на 24 февруари. Впоследствие Киев забрани износа на ръж, ечемик, елда, просо, захар, сол и месо и въведи експортни лицензи за пшеницата, царевицата и слънчогледовото олио. Страната е сред водещите износители на зърно и топ износител на олио. Спирането на износа изстреля цените на зърнените продукти до рекордни стойности.

Други страни - март/април 2022 г. - зърно

Аржентина обяви, че създава механизъм за контрол на цените на пшеницата на местния пазар и на поскъпването на храните.

Унгария забрани износа на всякакъв вид зърно.

Сърбия ограничи количествата пшеница, царевица, брашно и олио, предназначени за износ.

България обяви, че увеличава зърнените резерви и може да ограничи износа.

Аржентина - декември 2021 г. - царевица и пшеница

Аржентина ограничи количествата царевица и пшеница, които могат да бъдат изнасяни, в опит да намали недостига на вътрешния пазар и да овладее ръста на цените. Мярката предизвика покачване на цените на царевицата в САЩ до най-високото им ниво от шест години и половина.

Русия - 2021 г. - зърно

Русия въведе специални данъци върху износа на зърно през юни 2021 г. в опит да овладее инфлацията и да стабилизира вътрешния пазар. Те се определят от министерството на земеделието на седмична база, в зависимост от цените, докладвани от търговците.