Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси на посещение у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси на посещение у нас

/КРОСС/ На 18 и 19 май помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси  д-р Карън Донфрид ще бъде на посещение в София, съобщават от посолството на САЩ у нас.

По време на посещението помощник-държавният секретар Донфрид ще проведе срещи на високо ниво, в рамките на които ще препотвърди силното двустранно партньорство между Съединените щати и България. Карън Донфрид ще се срещне с високопоставени представители на правителството на България и с лидери на политически партии, с които ще обсъди широк спектър от ключови теми, между които нашето стабилно двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу непровокираната война на Русия в Украйна, ангажимента на САЩ в подкрепа на българската енергийна сигурност, мерките за справяне с корупцията и други регионални въпроси.

Това посещение е най-новото в поредица ангажименти на високо ниво между Съединените щати и България. Съвсем наскоро вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политически въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд проведоха срещи с министър-председателя на България Кирил Петков по време на неговото посещение във Вашингтон на 9 и 10 май. Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин посети България през март, а съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей беше на визита в София през февруари.

Посещението на помощник-държавния секретар Донфрид ще надгради тези ангажименти и ще постави основата за следващата среща в рамките на двустранния стратегически диалог между САЩ и България, която ще се проведе по-късно тази година, уточняват от американското посолство.