Пламен Пенчев: Броят на пациентите с чревни заболявания нараства у нас
Секция: Здраве
19 Май 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Пенчев: Броят на пациентите с чревни заболявания нараства у нас

/КРОСС/ Днес е Световен ден на възпалителните чревни заболявания, а броят на пациентите с подобни проблеми непрекъснато нараства, като средната възраст е между 15-35 години.

България е една от малкото страни, която няма и регистър на тези заболявания. Това от своя страна пречи пациентите да се проследяват и да се предвиди при кои заболяването протича тежко.

По отношение на възпалителните заболявания на червата, това са едни от най-сериозните болести, защото те не се лекуват, засягат хора в активна възраст - между 20 и 40 години и нарушават тяхното качество на живот. Нямаме изграден регистър и не можем да кажем колко точно са пациентите. Преди три години започна работа с европейски регистър, обясни пред БНТ „Денят започва“ проф. Пламен Пенчев от клиниката по гастроентерология в ИСУЛ.

Към момента в страната са регистрирани три центъра за лечение на чревните заболявания - в София и Пловдив. В центъра в ИСУЛ към момента са регистрирани около 200 души, но има поне 3 пъти повече, които търсят помощ.

Причините за зачестяването на заболяванията са промените в начина на живот, прекомерният стрес, както нездравословните храни с много добавки и емулгатори, подчерта проф. Пенчев.