Директорът на Инфекциозна болница в София: Лекувано ли е дете с неизяснен хепатит
Секция: Здраве
19 Май 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на Инфекциозна болница в София: Лекувано ли е дете с неизяснен хепатит

/КРОСС/ 4-годишно дете с неизяснен хепатит е било лекувано в София. Директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова обясни в ефира на bTV, че то е било насочено там преди около 10 дни. Имало е завишени трансаминази – доста над обичайното ниво, които показват възпалителен процес. Детето не е имало жълтеница, възстановило се е бързо и е било изписано.

Още с постъпването му се направиха всички изследвания, които трябва, подозирайки за остър възпалителен процес на черния дроб. Резултатите са негативни. Процедурата е такава, че то се вика на контролен преглед след около месец и се наблюдава в рамките на 3 до 6 месеца, ако има отклонения, поясни още директорът на Инфекциозна болница.

В случая ние говорим за възпалителен процес на черния дроб, който е завършил благополучно, с положителна динамика, допълни проф. Татяна Червенякова.

Междувременно стана ясно, че се увеличават случаите на т.нар. маймунска шарка във Великобритания, Португалия и Испания. В тази връзка тя обясни, че това е заболяване, което е известно на инфекционистите още от 70-те години. Има такива случа и те са характерни за Африка.

Нарича се маймунска шарка, защото източник на инфекцията са маймуни и защото се появява характерен обрив.

Лично ние в България не сме го наблюдавали това заболяване, но с развитието на комуникативните връзки и с пътуванията трябва да сме нащрек. Но не мисля, че това заболяване ще представлява проблем за диагностицирането му, коментира проф. Червенякова.