Филип Попов, БСП: Доходите в България 10 години бяха замразени, а сега за една година увеличихме пенсиите с 56%
Секция: ПОЛИТИКА
19 Май 2022 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филип Попов, БСП: Доходите в България 10 години бяха замразени, а сега за една година увеличихме пенсиите с 56%

/КРОСС/ “0% ДДС няма как да не се отрази на крайната цена на хляба. При хипотетична 2 лв. цена на хляба, когато се махнат 20%, които влизат в тази цена, хлябът ще стане 1,60 лв.” Това коментира заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Филип Попов в предаването “Денят ON AIR” в Bulgaria ON AIR.  

Според него държавата има редица контролни органи, които следва да упражнят контрол, включително Министерството на финансите и НАП, ако има спекулация с цената на хляба.

“25 стотинки отстъпка за всеки литър гориво, 9% ДДС върху топлата вода и парното за една година, премахване на акциза на газта, продължаване на всички мерки като помощ за бизнеса за електроенергия, увеличаване на майчинските, увеличаване на парите за младите семейства с деца на 6000 лв. -  новите мерки, включително и тези, които влязоха в сила от 1 април, са насочени към всички български граждани”, посочи Попов.

Относно стабилността на коалицията, социалистът обърна внимание, че всички коалиционни партньори са излезли обединени около антикризисните мерки.

Депутатът от левицата обясни, че инфлацията е не само в България, тя е и в Европа, и в САЩ, и в Канада - в цял свят. Той изтъкна, че редица страни са предприели мерки за защита на своето население, такива се предприемат и в България. 

По неговите думи основният проблем в България са цените и доходите. “Цените на основни стоки растат нагоре и това е в цял свят, доходите обаче в България в продължение на 10 години бяха на практика замразени. Ето сега, например, за една година 56% са се увеличили пенсиите. А от 1 октомври ще е и същинската пенсионна реформа - тази, за която се борим от години”, каза още Филип Попов.

Той обясни, че по-голямата част от мерките ще бъдат приети с актуализацията на бюджета, която следващия месец ще влезе в парламента.