Йотова: Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2022 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции

/КРОСС/ Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции. Франция е сред водещите търговски партньори на България и ме радва фактът, че все повече френски компании проявяват интерес към нашата страна. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционното представяне на годишника на Френско-българската търговска и индустриална камара. Йотова изтъкна ръста на инвестиционните намерения от френска страна, цитира и данни на Българската народна банка, според които с близо 333% са се увеличили чуждестранните инвестиции у нас за първите три месеца на годината.

„Разчитам тези данни в две посоки. Научихме уроците от пандемията и зависимостта си от трети страни. Все повече европейски икономики се обръщат към възможностите за производство в други държави членки на Европейския съюз. Ръстът на чуждестранните инвестиции е сериозен знак, че България се превръща в сигурна и предвидима държава за чуждестранните партньори“, посочи вицепрезидентът.

„Осъзнаваме размерите на кризата, предизвикана от войната в Украйна. Последствията от санкциите не трябва да бъдат върху европейските граждани. Затова заедно в рамките на ЕС трябва да постигнем сигурност и стабилност – от доставките на горива до отбранителните способности“, подчерта Илияна Йотова и изрази увереност, че чрез интензивните търговски отношения ще се намери изход от кризата.

Вицепрезидентът благодари на председателя на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, когото определи като един от най-добрите лобисти на България пред френските инвеститори.