Производители: Българските картофи ще поскъпнат двойно
Секция: ИКОНОМИКА
19 Май 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Производители: Българските картофи ще поскъпнат двойно

/КРОСС/ С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зелнчуци". Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.

"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира Сабахуков по БНТ.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкааме евтина продукция. самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахуков.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв./декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.