Сердика Център е първият мол със сертификат BREEAM Excellent в България
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Май 2022 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сердика Център е първият мол със сертификат BREEAM Excellent в България

/КРОСС/ Сердика Център е първият мол на територията на страната, който получи сертификат BREEAM In-Use с отлична оценка. BREEAM (BRЕ Environmental Assessment Method) е водещият и е най-широко използван метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда и нивото на устойчивост на сградата. Благодарение на своите усилия в посока опазване на природата, Сердика Център бе възнаграден с оценка 75,5% Excellent (Отличен) по петобалната система за сертификация за устойчиво строителство. 

Оценяването на сграда съгласно изискванията на BREEAM се извършва от независими оценители, а оценката се формира спрямо осем основни критерия - здраве и тонус (фактори като светлина, шум, качество на въздуха и топлинен комфорт); енергия (енергийна ефективност на сградата и намаляване на CO2 емисиите); транспорт (близост до обществен транспорт, насърчаване на алтернативни методи за транспорт); вода (мониторинг и управление на консумацията на вода и насърчаване на намаляването на потреблението ѝ) и материали (използването на строителни материали с ниско въздействие върху околната среда и повторното им използване). Във връзка с екологичните аспекти на една сграда са формирани последните три критерия: отпадъци, земя и екология, и замърсяване.

Сердика Център непрестанно се старае да подобрява своите зелени практики, имплементирайки редица екосъобразни политики и технологии, които спомагат за подобряването на околната среда. През последната година, благодарение на подмяна на осветлението с LED и подобряване на BMS системата, Сердика Център реализира 1/3 спад в потреблението на ток. Над 50% от използваната енергия в сградата е от възобновяеми енергийни източници, като по този начин търговския център успява да спести електроенергия колкото реалното потребление на близо 1000 средни четиричленни домакинства. На територията на мола са поставени и кошчета за разделно събиране, както и последващото ръчно селектиране на отпадъци, над 180 тона пластмаса, хартия и стъкло са били рециклирани през изминалата година и не са попаднали в депата за отпадъци. Предстои да бъдат имплементирани и машина за компост, който ще бъде използван за облагородяването на градини и зелени площи, както и преси за метални кенчета.

Търговският център предприема и редица дейности в посока облагородяването на околната среда и залесяване. Досега, благодарение на партньорството на Сердика Център с Гората.бг на територията на мола са раздадени 40 000 фиданки за залесяване. Компанията стимулира и алтернативните методи на придвижване, имплементирайки общо 6 зарядни станции за електрически автомобили, както и паркоместа за велосипеди и тротинетки на територията на сградата, заради което получава оценка 94,5% по критерия „Транспорт“ в сертификата за устойчивост на BREEAM. 

В ролята си на социално-отговорна компания, осъзнаваща своята мисия за опазване на околната среда, Сердика Център непрестанно търси начини да прави дейностите си по-устойчиви. Освен чрез сертификата BREEAM, зелените практики на търговския център са оценени още през 2010, когато е сертифициран за зелена сграда от системата DGNB. Компанията предстои да имплементира редица кампании през 2022 под шапката на своята най-голяма зелена инициатива – The Nature of Gratitude, които насърчават екосъобразния начин на живот и опазването на околната среда.