Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа
Секция: СВЯТ
19 Май 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа

/КРОСС/ Първи случаи на заразени хора с маймунска едра шарка са регистрирани в Швеция и Италия, предаде БГНЕС.

В единия случай става въпрос за заразен от района на Стокхолм. В момента експертите проучват дали има други заболели в Швеция и настояват правителството да класифицира болестта като опасност за общественото здраве, съобщи здравният орган в съобщение за медиите.

"Мъжът в Швеция, за когото е потвърдено, че е носител на вируса, не е сериозно болен, но е бил лекуван. Все още не знаем къде се е заразил. Разследването продължава и в момента", казва Клара Сонден, лекар по инфекциозни болести в отдела.

В Италия пациентът, който се изследва в Националния институт по инфекциозни болести "Лацаро Спаланцани", наскоро се е завърнал от Канарските острови, съобщи ANSA. Той е в изолация и състоянието му е задоволително. „Започнати са процедури за епидемиологично разследване и проверка на възможните контакти", съобщиха от лечебното заведение. Те уточниха също, че се проверяват още два случая на съмнение за маймунска едра шарка, и посочиха, че досега нито един от случаите не е показал „тежка клинична картина”.

Експертите обясниха, че заразяването може да стане при близък контакт чрез слюнка и други биологични и лигавични секрети.

Огнища на маймунска шарка при хора бяха регистрани и в други европейски страни. В Испания и Португалия бяха заразени повече от 40 души. Преди дни бяха установени случаи и в Обединеното кралство и САЩ. Инфекцията не се счита за силно заразна, тъй като за предаването ѝ е необходим близък контакт.