Министър Борислав Сандов: Очаквам по всички проекти на ОПОС 2014 - 2020 г. да се работи с високи темпове
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Борислав Сандов: Очаквам по всички проекти на ОПОС 2014 - 2020 г. да се работи с високи темпове

/КРОСС/ „Очаквам по всички проекти на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ да се работи с високи темпове, да се мобилизират бенефициентите, така че в максимална степен да успеят да изпълнят своите ангажименти“. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред участниците в 16-ото заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС 2014 - 2020 г.

Министърът откри форума и подчерта, че е важно да се направи всичко възможно за компенсиране на забавянето в някои от проектите, за ускоряване на процесите или навременно пренасочване на средства.

„Най-важната цел на проектите по ОПОС е да подобрят качеството на живот на хората, като осигурят по-чист въздух, по-добро управление на водните ни ресурси и отпадъците и запазване на биологичното разнообразие“, посочи министър Сандов.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014 - 2020 Галина Симеонова също отбеляза нуждата от бързи действия по реализация на проектите. Тя представи пред членовете на Комитета за наблюдение доклад за изпълнението на ОПОС през 2021 г., както и индикативна годишна работна програма за настоящата година.

Партньорите в мониторинговия комитет обсъдиха методологии и критерии за оценка на проектни предложения по процедури, за които е осигурено финансиране до края на програмния период: „Подобряване на природозащитното състояние на степни природни местообитания чрез закупуване на земи“, Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво местни административни единици и модернизация на Системата за ранно предупреждение и оповестяване (СРПО) на органите на изпълнителната власт“ и „Природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване“.

Комитетът за наблюдение одобри изменение на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“, както и увеличаване на максималната стойност на проектите по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ за бенефициентите Смолян, Видин, Монтана и Димитровград. Представени бяха резултатите по изпълнението на финансовите инструменти по ОПОС 2014 - 2020 г., както и извършените оценки на Програмата.