Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

/КРОСС/ На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики, християнството е обявено за равноправно на останалите религии. Благодарение на него престават гоненията срещу християните. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която вече била на 80 години, възлагайки ѝ да намери и пренесе християнски реликви.

Легендите разказват, че именно Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които бил и Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни указания и с нейни средства били построени няколко църкви - във Витлеем, на Елеонската планина и др. В България на този ден своя храмов празник отбелязват десетки църкви, някои от които са били култови места още в Ранното Средновековие. В Странджанско с иконата на светците танцуват своя огнен танц нестинарите, но те обикновено отбелязват празника на 3 юни, по стар стил. В останалите райони на страната съществуват различни обичаи, които се изпълняват на този ден. В някои селища кършат филизите на лозите, в други - извеждат ритуално стадата на паша, както това се прави на Гергьовден и пр.

Сред народните песни, посветени на Константин и Елена, особено интересни са образците от нестинарските села в Странджанско, които разказват истории, свързани със старинния обичай. Като „Тръгнали са свети Костадин и Елена" в изпълнение на Манол Михайлов, в която светците отиват на гости при баба Нуна и баба Злата (легендарни нестинарки от село Българи, реално съществували личности). Сядат заедно на трапеза „хляб да ядат" и се уговарят да се срещнат на „ден свети Костадин", когато „гайдата засвири и тъпанът задумка".

Около празника на Св.св. Константин и Елена в много странджански села се прави „панагир" (общоселски събор), който се превръща във весел празник, с много песни и хорá.

На 21 май празнуват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни - Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др. В чест на празника звучат песни, в които се споменават тези имена. Сред тях избираме веселата северняшка песен от репертоара на Добра Савова, в която Еленка е красива и нежна като ˮпъпка трендафил".