Новата космическа капсула "Старлайнер" на "Боинг" се скачи с Международната космическа станция
Секция: Технологии
21 Май 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата космическа капсула "Старлайнер" на "Боинг" се скачи с Международната космическа станция

/КРОСС/ Разработеният от компанията "Боинг" нов космически кораб "Старлайнер" (Starliner) се скачи с Международната космическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха агенциите.

Скачването с орбиталната станция стана в автономен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути след като бе дадена съответната команда за това. Два часа преди това "Старлайнер" направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от около 400 м от МКС, след което веднага започна да се приближава към целта си.

Първоначално се планираше това да стане по-рано, но по време на скачването възникнаха няколко технически проблема, в това число в механизма за скачване, заради което прикрепването към орбиталната станция се забави с половин час. Въпреки това специалистите като цяло оцениха положително работата на кораба, което позволи за разлика от първото изпитание на "Старлайнер" през 2019 г. този път той да се скачи с МКС.

"Старлайнер" излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита с помощта на ракета носител "Атлас 5".

Капсулата на "Боинг" ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна мисия на "Старлайнер" ще бъде голяма стъпка към осигуряването на второ надеждно средство на НАСА за превоз на астронавти до и от МКС.

Източник:БТА