Илон Мъск обяви в Бразилия програма за развитие на интернет в Амазония
Секция: Технологии
21 Май 2022 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илон Мъск обяви в Бразилия програма за развитие на интернет в Амазония

/КРОСС/ Американският милиардер и предприемач Илон Мъск обяви готовността си да съдейства на бразилските власти при реализацията на проект за разширяване на достъпа до интернет в Амазония, предадоха световните агенции. 

"За мен е голяма чест да се върна в Бразилия, където вече съм бил многократно, и да имам възможност да допринеса за проекта, чиято цел е разширяване на интернет мрежата в региони, където хората нямат достъп до нея - като Амазония, както и контрол над изсичането на горите", е заявил Мъск, цитиран от списание "Вежа". 

В акаунта си в "Туитър" бизнесменът уточни, че се готви да свърже с интернет 19 000 селски училища в Бразилия чрез технологията "Старлинк" (Starlink). Тази мрежа е предназначена да осигури достъп до интернет чрез изстрелване на голям брой малки сателити с тегло до 260 кг. "СпейсЕкс" (SpaceX), космическата компания на Мъск, планира да изстреля общо 11 000 сателита, чието пускане в експлоатация ще струва близо 10 млрд. долара. Очаква се чрез тях да може да бъде осигурена връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5Джи (5G). 
   
Днес Мъск се срещна с бразилския президент Жаир Болсонаро, с когото обсъдиха свързаността и други проекти в Амазония. 

Срещата, провела се в луксозен курорт в щата Сао Пауло, бе организирана от министъра на комуникациите Фабио Фариа. 

Обезлесяването на бразилска Амазония се засили рязко при управлението на Болсонаро, достигайки най-големия годишен темп от над едно десетилетие, според официални данни на националната космическа агенция. Противниците на държавния глава до голяма степен обвиняват него за тази тенденция, твърдейки, че е насърчил незаконния добив и заграбването на земи с яростната си подкрепа за развитието на региона. 

Болсонаро и Мъск се появиха, застанали един до друг и отговарящи на въпроси,  във видео, предавано на живо на страницата на президента във "Фейсбук". 

"Чрез технологиите може да се направи много за подобряване на качеството на живота", заяви Мъск пред събралото се множество.   

Източник:БТА