Изследване: Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация
Секция: Наука
21 Май 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследване: Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация

/КРОСС/ Учените, които изследват еволюционния произход на езика, са регистрирали вокална комуникационна система сред шимпанзетата в дивата природа, която е по-сложна и структурирана, отколкото бе известно досега, съобщи Ройтерс.

Тя се отличава с над десет вида звуци, комбинирани в стотици различни последователности.

Изследователите са направили повече от 4800 записа на звуци, издавани от членовете на три групи шимпанзета, които обитават Национален парк Таи в Кот д'Ивоар - една от последните големи стари тропически гори в Западна Африка, богата на растителни и животински видове.

Шимпанзетата, които заедно с братовчедите си от вида бонобо, са най-близките генетично живи родственици на човека, са интелигентни и силно социални маймуни, които създават и използват оръдия на труда и могат да бъдат обучени на основите на жестомимичния език на хората.

Учените отдавна знаят, че шимпанзетата използват различни звуци в дивата природа, но новото изследване предлага детайлно проучване на тази комуникация на представителите на вида.

"Това не е език, но е сред най-сложните форми на комуникация, описвани при животни", каза поведенческият еколог Седрик Жирар-Бюто от Френския институт за когнитивни науки и ръководител на изследването.

Резултатите са публикувани от специализираното издание "Камюникейшънс байолъджи".