Теодора Генчовска: По отношение на националната позиция за РСМ няма промяна
Секция: Интервюта
21 Май 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Генчовска: По отношение на националната позиция за РСМ няма промяна

/КРОСС/ Убедена съм, че има широк консенсус в българското общество по темата за преговорите със Северна Македония. Доказателство за това е КСНС при президента от 10 януари, където има и политически консенсус. Всички парламентарно представени партии единодушно подкрепиха националната позиция. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в предаването „Седмицата" по Дарик радио.

По отношение на националната позиция за РСМ няма промяна, подчерта тя. „По закона за КСНС президентът е този, който решава кога да се свика КСНС. Ако има позитивен прогрес, надграждащ нашата позиция, например в разговорите с колегите от Скопие, който излиза от рамковата позиция, тогава може би ще има нужда от КСНС и в последствие решение от Народното събрание", коментира Генчовска.

Тя изрази очакване, че диалогът със Скопие ще бъде възстановен и двете страни ще седнат скоро на една маса. „Нашата позиция те я знаят много добре. Очевидно и на тях им трябва време", посочи външният министър.

По думите й няма напрежение между външните министерства на България и Северна Македония. „Просто очакваме един конструктивен диалог от тяхна страна", добави тя.

Натиск върху страната ни за вдигане на ветото за членство на РСМ има, заяви Генчовска. „Аз самата го усетих в понеделник на Съвет външни работи, където една от темите беше „Стабилност на Западни Балкани", а фокусът беше преместен върху разширяването. Доста сериозен натиск. Те наистина не искат да ни разберат. Аз съм спокойна, защото нашата позиция е ясна и силна. Мисля, че с постоянство, със спокоен тон и най-вече диалог може да има разбиране", обясни тя.

За изпълнението на Договора за добросъседство между двете страни според нея трябва има гаранции в самата преговорна рамка.

Тя припомни, че още на КСНС при президента през януари е бил внесен доклад за състоянието на преговорите със Северна Македония и Албания. „Още тогава ние посочихме някои обективни и субективни фактори, които имахме усещане, че може да отклонят процеса и да повлияят на отношенията в коалицията. За съжаление това се случи. Трябва всички институции - Народно събрание, Министерски съвет, да имат доверие на МВнР и на екипа му, защото те наистина работят в защита на националния интерес. Надявам се, че това вече е разбрано и ще използваме периода пред нас да свършим конструктивна работа. С колегите сме хора с административна памет и институционалисти. Надявам се, че ръката, която сме протегнали, ще бъде поета и ще се работи чисто институционално. Не би трябвало външният министър или екипът му да бъдат заобикаляни в срещи, които имат важно значение за България", заяви външният министър.

По отношение на позицията на България за войната в Украйна Генчовска заяви, че има решение на Народното събрание, което изразява волята на представителите на българското общество. Според нея България трябва да бъде по-активна по отношение на хуманитарната помощ, оказвана на Украйна.

Що се отнася до реципрочността на дипломатите на Москва и София, Генчовска заяви, че трябва такава трябва да има. В момента броя на руските дипломати у нас многократно надвишава броя на българските, подчерта тя. „Това, което сме предприели - имаме право да поискаме реципрочност, този процес вече е стартиран. Инициирана е междуведомствена работна група и ще се излезе с предложение, което ще влезе в Министерски съвет", обясни Генчовска.

Трябва да има активна и последователна държавна политика по отношение на противодействието на пропагандата и дезинформацията, заяви министър Генчовска. „В МВнР вече сме формирали звено за дезинформация и борба с пропагандата, но това трябва да се случи на всички нива.

България отстоява националната си позиция по отношение на възможността за прекратяване на енергийната си зависимост от руската страна, смята външният министър. Спирането на газовите доставки от „Газпром" е политически инструмент, допълни тя.