Красимир Дачев: Договорените с правителството мерки ще имат дългосрочен ефект
Секция: ИКОНОМИКА
22 Май 2022 07:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Дачев: Договорените с правителството мерки ще имат дългосрочен ефект

/КРОСС/ В момента, в който започнаха емоционалните рестрикции и санкциите да прекъсват едни дълги търговски връзки, изграждани с годините, проблемите започнаха да се задълбочават. Това каза заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

В резултат на тези непремерени политически действия на европейко ниво веригите на доставки са силно нарушени. „Ще трябва месеци, години да минат, за да се намери алтернативата с най-добра цена, с най-добра скорост и най-малък риск“, смята той.

Бизнесменът посочи, че в момента най-голямото пристанище в света – Ротердам, е напълно затворено за танкери и кораби, тъй като в момента там се разтоварват военни съоръжения и боеприпаси от САЩ за Полша и Украйна. Руските и беларуските товарни превози са спрени в Европа, допълни той.

По думите му бизнесът е усетил настъпващите процеси още през лятото на миналата година, когато цените на металите и на енергоизточниците са започнали да нарастват. Тогава е имало призив и към правителството за вземане на своевременни мерки. „Ние искахме да спрем тези процеси навреме, защото те имат инерционен момент“, заяви Дачев.

Договорените с правителството мерки според него ще имат дългосрочен ефект. Цените на тока за бизнеса за май и юни остават без промяна, а междувременно ще бъдат направени нормативни промени, които ще осигурят запазване им и през следващия ценови период.

Според Дачев, се бъркат политическото говорене на европейските и руските политици по темата за газовите доставки и с икономическата логика. Непредвидимостта е най-страшната последица за бизнеса, заяви Дачев.