Георги Гьоков: Инфлацията няма да достигне 20% до края на годината
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2022 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Гьоков: Инфлацията няма да достигне 20% до края на годината

/КРОСС/ Смятам, че цената на хляба ще поевтинее малко след въвеждането на нулева ставка на ДДС.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Карай направо" по Нова телевизия.

Според него въвеждането на таван на цените на определени стоки е нормална мярка в подобна кризисна ситуация, но това не е било възприето от коалиционните партньори. „Затова ние предложихме, когато намаляваме ДДС на някои цени, това да бъде за регулирани стоки.

Пенсиите в момента се увеличават с 10%, плюс добавката от 60 лева и индивидуалните добавки, изравняващи януарските с декемврийските пенсии. „Това при ниските пенсии прави около 26-27% увеличение, при пенсия от 1000 лева прави 16% отгоре. Колкото по-висока става пенсията, процентът става по-нисък", обясни министър Гьоков.

Данъчните облекчения за работещи родители ще бъдат получавани на всеки три месеца, а не еднократно в началото на следващата година. Така семейства с едно дете ще получават по 150 лева на всяко тримесечие, поясни той.

Облагането на генерираните свръхпечалби на енергийните дружества трябва да обхване не само държавните, но и частните такива, смята Гьоков.

Линията на бедност ще бъде определяна по нова европейска методика и в момента тя е 413 лева. Това обаче ще стане от 1 януари 2023 г., заяви социалният министър.

Той прогнозира, че инфлацията няма да достигне 20% до края на годината.