Пламен Данаилов: България спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК
Секция: Коментари
22 Май 2022 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Данаилов: България спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК

/КРОСС/ В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ, няма индикации за налагане на каквито и да е ограничителни режими. Цената е в сравнително нормални граници, каквато щеше да бъде дори ако я получавахме по дългосрочните си договори. Това каза зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той подчерта, че България е достоен, последователен и прогнозируем партньор и спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК. Страната ни продължава да изпълнява коректно договора си с „Газпром“ такъв, какъвто е. „Ние си изпълняваме задълженията, като изпращаме нашите заявки към „Газпром“, за да изпълнят те задълженията си за доставки, което обаче не правят“, обясни зам.-министърът.

Данаилов посочи, че на този етап няма спряно газоподаване от Русия към Гърция, така че можем да счетем, че по един или друг начин те са успели да уредят отношенията помежду си.

Той заяви, че идната седмица у нас ще бъде проведена втората среща на работната група за изработване на механизма за общи доставки на природен газ за целия ЕС. На нея предстои да бъдат обсъдени всички актуални теми, свързани с доставките на енергоносители от Русия. Самите разговори за санкциите и налагане на мита за руския петрол са все още в много ранен период и няма точни разчети. Не е изработена и национална позиция.

Към момента няма постигнато съгласие за доставката на руски петрол, каза Данаилов. България трябва да бъде включена в списъка за дерогация, ако се стигне до този вариант, категоричен бе Данаилов.

Данаилов коментира и въпроса за високата цена на тока и каква се очаква да бъде тя за месец юли. Според него предстоящо повишение ще бъде обрано от предприетите мерки за компенсиране. „Даже да поскъпне с няколко десетки процента, след намаляване и на ДДС-то, общото поскъпване няма да е толкова голямо. Важни са детайлите. Възможно е 20-25% поскъпване, но като извадите ДДС-то, общото поскъпване няма да е шоково нито за битовите потребители, нито за бизнеса“, смята Данаилов.

От 1 юли започват да се изпълняват договорите за доставка на газ с Азербайджан на 100%, потвърди зам.-министърът. Доставките към момента ще се изпълняват през виртуална точна, а след това и през интерконектора с Гърция.