Лъчезар Томов: През май инфлацията може да достигне 16 или 17%
Секция: Интервюта
22 Май 2022 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лъчезар Томов: През май инфлацията може да достигне 16 или 17%

/КРОСС/  Инфлацията досега се движи ускоряващо се, т.е. инфлацията сега усилва инфлацията следващия месец. До момента това е била динамиката. За да се пресече тя, трябва да се взимат по-сериозни мерки. Това каза математикът Лъчезар Томов в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Той прогнозира, че през май инфлацията ще достигне 16 или 17%, ако не се задействат ефектите от мерките.

Според Томов една от причините за първия етап от инфлацията през 2021 г. е била свързана със смущенията в търсенето и предлагането заради епидемията от КОВИД-19. „Когато имаше затваряния и намаляване на активността, хората променят търсенето на едни стоки и услуги с други. Производството, което трябва да отговори на това търсене, то не е налично заради затворени фабрики и болни работници. Получава се дисбаланс между многото търсене и малкото предлагане, и се вдига цената“, поясни математикът.

Войната в Украйна е довела до драстичното повишаване цените на горивата. „Една голяма война винаги увеличава риска. Като това се случи, хората калкулират този риск в цените“, допълни математикът.

Инфлацията е свързана и с отрицателните лихви по депозитите. „Затова сега банките отново вдигат лихвите, за да могат хората пак да спестяват“, заяви още Томов.