Вяра Емилова, Ерменков и Мая Димитрова: С мерките успокояваме инфлацията и компенсираме доходите
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2022 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вяра Емилова, Ерменков и Мая Димитрова: С мерките успокояваме инфлацията и компенсираме доходите Тримата социалисти посетиха община Севлиево за среща с местния актив на БСП

/КРОСС/ Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Вяра Емилова, членът на ИБ на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков и депутатът от левицата Мая Димитрова посетиха община Севлиево по покана на областния председател Валери Митов и общинския председател на партията в Севлиево Станимир Стойчев.

На проведената приемна и последвалата среща основните въпроси бяха свързани със социалните мерки на правителството за младите хора, пенсионерите и работещите, за нулевата ставка на ДДС за хляба, за цените на парното и електроенергията.

„Цени и доходи - това са двата най-големи проблема и ние търсим начини на тяхното решаване, чрез антикризисните мерки и през политики в актуализацията на бюджета, който предстои да бъде приет през юни. Важно е да се успокои инфлацията, да се даде сигурност на хората и да се компенсират доходите", каза Вяра Емилова пред присъстващите.

Мая Димитрова коментира, че всички социални мерки, влезли от 1 април, продължават - увеличената минимална заплата, майчинството, обезщетенията за безработица, детските, но се допълват с нови. Част от тях са увеличение и преизчисление на пенсиите, 0% ДДС на хляба и данъчни облекчения за младите семейства.

Мярката за облагането на свръхпечалбите на енергийните дружества, за да може парите да се върнат в икономиката и домакинствата, Законът за колекторските фирми, който е заслуга на БСП и спасява хиляди българи от тормоза на колекторските фирми и слага ред в събирането на вземания, бяха разяснени от Таско Ерменков.

При обиколката в община Севлиево народните представители се запознаха със състоянието на пътя Севлиево - Крамолин и историята на досегашните опити за финансиране и ремонт на същия. Бяха обсъдени и възможности за бъдещи действия по осигуряване на този изключително важен за общината ремонт.

Бе посетен и язовир „Димчова воденица", или както е по-популярен язовир „Агатово", който стои празен след извършване на ремонт. Социалистите бяха запознати с текущото състояние на язовира, като стана ясно, че язовира фигурира в списъка на МИИ за язовири, които са имали договори за реконструкция и ремонт през 2018/ 2019 година. Язовирът е част от възложените на ДКК ремонти на язовири за 500 милиона лева.

Бе поет ангажимент да бъде направено парламентарно питане и постъпки за решаване на въпроса с използваемостта на съоръжението, тъй като язовирът има решаващо селскостопанско значение за региона чрез ползването му за напояване.