Гърция преди и след еврото
Секция: СВЯТ
22 Май 2022 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Гърция преди и след еврото

/КРОСС/ Гърция няма собствена валута от вече над 20 години. Толкова изминаха откакто местната драхма остана в историята, а на нейно място беше въведено еврото. В южната ни съседка обаче трудно намират предимства за единната европейска валута.

В малкото градче Сидирокастро на 15 км от границата с България хората казват, че еврото е съсипало южната ни съседка.

„Първоначално не разбирахме какво значи промяната от драхма към евро. После разликата стана очевидна и я усетихме по най-лошия начин - чрез  увеличение на цените. Бяхме много по-добре, защото живеехме по-добре. Ситуацията стана много трагична. Всеки ден ние ставаме много по-бедни“, казва жител на градчето.

В Гърция си спомнят, че преди да приемат еврото кафето струвало 50 драхми, после станало 1 евро. Само че 1 евро се равнявало на 350 драхми, т.е. кафето е поскъпнало седемкратно. Същото се случило и с почти всички стоки от първа необходимост.

В Сидирокастро хората разказват, че с драхми в джоба магазините са били пълни с клиенти, а в потребителската кошница не липсва нищо. При приемането на еврото обаче заплатите загубили стойността си и хората рязко намалили покупателната си стойност.

В Сидирокастро са убедени, че приемането на еврото е ход, който не е бил добре обмислен от правителството, а изчисленията как новата валута ще промени гръцките домакинства са били напълно погрешни.