Халуми, фета и бри - сирената, които оказва се, са напълно подходящи за печене на скара
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Май 2022 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Халуми, фета и бри - сирената, които оказва се, са напълно подходящи за печене на скара

/КРОСС/ Сирене, печено на скара - може и да звучи странно, тъй като сме свикнали, особено в нашите географски ширини, да гриловаме основно месо или зеленчуци. При това става дума за сирене, директно поставено върху скарата. Но това, всъщност, оказва се е чудесен вариант за лека и вкусна храна в топлите летни месеци.

Най-твърдото сирене в света.Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност.Сиренето на скара също е и чудесен вариант и за онези, които не консумират месо.
Логично е обаче да се запитаме кой от многото видове сирена е

подходящ да се използва за печене на скара. И дали може всеки вид да се обработва по подобен начин. Отговорът е, разбира се, е - не. Нужно е да се придържаме към сортовете, които няма да се разтопят твърде много и ще запазят консистенцията си на високите температури. Едно от най-подходящите сирена за случая е халуми, благодарение на високата му точка на топене. Халуми е традиционно сирене от Кипър, направено от козе или овче мляко.
Съставът и текстурата му се омекотяват и отпускат съвсем малко, след като се нагрее, което го прави чудесен вариант за печене на скара. Може да e и на големи резени или дори на малки кубчета. Издържа добре и на печене на шиш - така че спокойно може да го използваме към зелечуците, които традиционно набождаме на шиш.

Сиренето фета също е идеален вариант за скара. То е вид саламурено сирене от овче мляко, традиционно произвеждано в Гърция. Важно е обаче, ако се пече на скара, да се остави на по-големи парчета, защото по принцип лесно се "руши".

Подходящо е да се сервира с хляб или крекери или пък да се добави към салатата. Вкусното френско сирене бри, направено от краве мляко, също е добър вариант за скара. Което може и да звучи странно, предвид че е от меките сирена. Но ако го нарежем на малки парчета и поставим на скарата, ще се убедим, че резултатът от това е чудесен, пише marthastewart.com.

Единственото условие е да се пече за кратко време - две до пет, най-много, минути от всяка страна. И като цяло с него трябва да бъдем по-внимателни - и при обръщането по време на печене и при поставянето след това в чиния, защото има висока вероятност да се разкъса.

И освен със солени неща като хляб или крекери, може да се консумира със сладка и дори пресни летни костилкови плодове. И за да стане сиренето още по-вкусно, специалистите по хранене дават няколко съвета. Един от които е то да бъде предварително мариновано - и колкото по-дълго се остави в марината, толкова по-вкусно ще стане след това при печенето.

Важно е и сиренето да се държи на стайна температура преди поставянето му на скарата. Защото в противен случай твърде бързо ще се запече отвън, а топлината трудно ще достигне до вътрешността му.
Кои са най-полезните сирена.Протеинът е ключът.

Разбира се, грилът трябва да се намаже предварително с масло, или пък самото сирене - при това от двете страни. Това ще предотврати залепването.