Проф. Александрова: Много вероятно е маймунската шарка да достигне и до България
Секция: Здраве
23 Май 2022 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Александрова: Много вероятно е маймунската шарка да достигне и до България

/КРОСС/ България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да достигне и до нас. Това каза в ефира на бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според проф. Александрова разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Тя даде пример със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

От друга страна вирусът е близък до този на едрата шарка и хората, ваксинирани срещу едра шарка до голяма степен са защитени. У нас обаче ваксината не се прилага от края на 70-те години на миналия век, уточни проф. Александрова.

Разпространението на вируса на маймунската шарка е трудно от човек на човек, предава се предимно чрез телесни течности, обясни вирусологът. „Може да има заразяване при контакт със замърсени предмети – спално бельо, дрехи, постелки за животни“.

Когато става дума за предаване от животно на човек, говорим за Африка, би могло да се случи при консумиране на недостатъчно термично обработено месо, каза Александрова. „И СЗО, и Европейският център за контрол на заболяванията отбелязват, че една немалка част от инфектираните всъщност са хомосексуални мъже. Не са обаче изключително само такива хора“, допълни проф. Александрова.

Симптомите са висока температура, болки в гърба, обриви от лицето, които бързо се разпространяват, обясни вирусологът. „Хигиената е най-важното, както и проследяването на контактите на заразените“, заяви проф. Александрова.