Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея
Секция: Здраве
23 Май 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

/КРОСС/  Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария в периода 22 - 28 май 2022 г. Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“.  

По време на първото пленарно заседание беше определен Комитет по акредитацията и бе приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател.

В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще вземе участие в панелна дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите.

По време на посещението си в Женева проф. Сербезова ще има възможност да се срещне с българи, работещи в системата на ООН и други международни организации.

Припомняме, че на всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти – представители на 6-те региона на СЗО, които имат идентични правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.

Като върховен орган на СЗО Световната здравна асамблея определя здравните политики, взема крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. По време на сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет. Също така се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, изследвания или доклади.

Получаването на толкова висок пост в организацията е признание за приноса на България в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност.