Радев и Йотова участваха в посрещането в София и поклонението пред светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2022 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев и Йотова участваха в посрещането в София и поклонението пред светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в посрещането на светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил в София. Светинята, която се пази в Есфигменската света обител на Атон, бе пренесена в митрополитската катедрала „Света Неделя“ с литийно шествие.

Румен Радев и Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, участваха в поклонението пред мощите на равноапостолите и присъстваха на молебена, оглавен от епископ Поликарп.

По думите на Румен Радев изнасянето на частици от мощите за първи път от Света гора в славянска държава и то в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, е признание за огромната роля на България в делото на светите братя и за неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия. Президентът Радев изказа благодарност на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, начело с Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и към игумена на светата обител Есфигмен – Света гора архимандрит Вартоломей. „Нека днешният знаменателен ден  ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“, допълни още президентът.