Вицепремиерът Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисните мерки на България са работещи
Секция: ПОЛИТИКА
23 Май 2022 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисните мерки на България са работещи

/КРОСС/ „Днес Европейската комисия потвърди правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръча да продължим целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите, заради високите енергийни цени и да осигурим бюджетни средства за енергийна сигурност. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след като ЕК обяви препоръките си към България в областта на икономиката.

„Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни. Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места“, каза още Нинова.

Тя припомни, че в същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни. „И в този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията. Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. и 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите“, каза министърът.

И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки, заключи министър Нинова.