Празнична филмова програма за 24 май по БНТ 2
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнична филмова програма за 24 май по БНТ 2

/КРОСС/ На 24 май (вторник), навръх деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, БНТ 2 ще излъчи празнична филмова програма с българско кино за малки и големи и концерт на Росица Кирилова.

Начало на празничния ден се поставя в 08:00 ч. с една история за безграничната фантазия на едно момиче в детския игрален филм „История с куче без куче“. В главната роля зрителите ще видят Яница Стаматова, която се превъплащава в дванадесетгодишната Соня. Режисьор на лентата е Магда Каменова, оператор Димитър Николов, по сценарий на Олга Кръстева.

Програмата на БНТ 1 на 24 май продължава в 12:30 ч. незабравимия детски филм „Горе на черешата“. По сценарий на Рада Москова и режисьор Мариана Евстатиева-Биолчева. Тези велики имена са дали своя голям принос в областта на българското детско кино. Сюжетната линия на филма ще разкаже за група градски деца, които прекарват лятната си вакация между строящи се нови блокове и стари къщи с разградени дворове. В своите безгрижни игри те ще открият различията в света на възрастните.

В 13:45 ч. ще се излъчи концерта по повод 35 година на сцена „Живей за Мига – Роси Кирилова“. Един от емоционалните взривове в юбилейния спектакъл е завръщането на легендарните Братя Аргирови. Най-известните български близнаци решават отново да се съберат на сцената след пауза от 20 години и символично правят това за празника на Роси Кирилова. Освен, че ще я поздравят със свое изпълнение, те отново ще запеят с нея в трио. Определяна като „певицата с най-много хитове“, Роси подготвя актуални по звучност версии на песните, с които остава трайно в сърцата на меломаните. Тя ще изпълни песните „Боса по асфалта“, „Учителко, целувам ти ръка“, „Най-добрата дума“ и „Живей за мига“. Певицата ще се върне и към първите две песни, които записва в началото на кариерата си и те й донасят мигновена популярност – „За теб живея“ и „Тишина“. Очаква се в програмата да има и обособен блок с песни за деца, с които са израснали няколко поколения малчугани, а край нея на сцената ще са детска вокална група „Мики Маус“ и балет „Веда Джуниър“.

В 16:30 ч. зрителите на обществената телевизия ще гледат последния епизод на 6-серийната историческа драма „Константин Философ“. Епизодът е под заглавието „Повикът на кръвта“.

Празничната програма ще завърши с българската драма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Филмът разказва историята на едно момче с амнезия, което трябва да открие себе си в дълго пътешествие към дома и миналото с игра на табла. Режисьор и сценарист е Стефан Командарев, а в главните роли са Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Анна Пападопулу, Васил Василев-Зуека, Людмила Чешмеджиева и други.

Гледайте празнична филмова програма за 24 май по БНТ 2